Om er prettig op uit te trekken of op vakantie te gaan, moet je met parkinson net iets meer regelen dan iemand anders. Toch is dat de moeite waard.
Zo laten Hans en Paula Harthoorn zich niet weerhouden van gezellige uitstapjes of vliegvakanties met hun kinderen. Hans Harthoorn praat langzamer dan de meeste mensen en zoekt soms naar woorden. Hij legt uit hoe het gaat als hij op pad is. “Soms verstar ik. Dan ga ik even zitten. Als ik in de stad loop en het gebeurt, blijf ik stil staan. Dan moet ik weer opnieuw starten. Wat doe ik? Ik zet mijn Rollz Motion vlak voor me neer. Dan ga ik weer lopen. Zo gaat het weer. Mijn maximum is een kilometer achter elkaar.”
Hans wil zo vaak mogelijk zelf kunnen lopen, maar heeft daarnaast ook een echte rolstoel nodig. Na dertig jaar parkinson heeft hij daarom drie jaar geleden op de 50PlusBeurs een Rollz Motion gekocht, een rollator en rolstoel ineen. Soms loopt hij zo anderhalf uur achter elkaar, met even kort zitten tussendoor. Wel loopt er altijd iemand met hem mee om hem te helpen als zijn bloeddruk daalt en hij even moet gaan zitten. Zijn vrouw Paula is er relaxed onder: “Ik weet niet beter. Het gaat daarna wel weer goed. Nee, ik blijf niet thuis, doe de dingen die nodig zijn.”
Ga gezellig met ons mee!
Gelukkig blijft zijn wereld niet ingeperkt door die straal van een kilometer. “Vorig jaar waren we met mijn oudste zoon in een huisje in Drenthe, een prachtige week. Deze zomer zaten mijn vrouw en ik in een vakantiehuisje in Raalte. We kiezen altijd een huisje uit met een slaap- en badkamer en toilet op de begane grond.”
Soms is dat een aangepast huisje, maar dat hoeft niet. Als het maar een beetje ruim is kan hij met zijn rollator goed uit de voeten. Vanuit Raalte hebben ze uitstapjes gemaakt, “in Zwolle kan je met je parkeerkaart hartje stad parkeren”. Volgende week gaan ze naar bungalowpark Landgoed ’t Loo aan het Veluwemeer met zoon, schoondochter en drie kleinkinderen. De Rollz Motion gaat mee, want die is makkelijk in te klappen.
Zo kan Hans tussendoor uitrusten als hij moe is. En volgend jaar? Paula: “Dan nemen we een huisje bij mijn zus op de camping. Die zei: gaan jullie gezellig met ons mee! Er is zoveel mogelijk. Hans heeft alleen wat manoeuvreerruimte nodig.”
“Hij past zo achterin onze vijfdeursauto, dan laten we de hoedenplank eruit. De zitting eruit, inklappen en hup achterin.”
Wat is dat voor rollator?
Onderweg worden Hans en zijn vrouw regelmatig aangesproken. Paula: “Dan zeggen mensen: wat is dat, dat hebben we nog nooit gezien! Dan demo ik hem even. Ook die vrolijke kleuren trekken de aandacht. En dat hij licht van gewicht is en makkelijk in te klappen: huppetee!”. In de rollatortas past naast de voetsteunen nog precies een opklap-parapluutje en regencape, “dat gaat altijd mee”.
Vlot door Schiphol met golfkarretje
Ook op vliegvakantie gaat de Rollz Motion mee. Dit najaar vliegen ze met de hele familie naar Dublin om het naamfeest van de jongste kleinzoon te vieren met de Ierse familie van hun schoondochter. Paula vult aan: “Bij het boeken van de vliegreis geven we al aan dat Hans parkinson heeft en dat zijn rollator/rolstoel meevliegt. Dan wordt alles op het vliegveld heel goed geregeld.Vanwege een DBS-behandeling mag Hans bijvoorbeeld niet door die elektromagnetische beveiligingspoortjes heen.”
“We worden op zo’n golfkarretje vorstelijk door heel Schiphol naar de gate gereden met de Rollz Motion achterop, zodat we hem tot aan de doorgang bij de gate kunnen gebruiken. Daar zet een steward de rollator apart, en als we geland zijn, staat hij al weer voor ons klaar.”
In Dublin hebben ze het hotel gevraagd om een geschikte kamer voor rolstoelgebruikers: “dat kun je van tevoren goed regelen”.
Vissen vanuit een Rollz
Hans stuurt een foto van een van zijn uitjes – dit keer met hengel. Hoe gaat dat, vissen vanuit de Rollz Motion, komt hij dicht genoeg bij het water?
“Meestal ga ik vissen op een steiger die geschikt is voor minder validen. Het kan ook op een plaats zijn waar een reling is, dus ik kan altijd dicht genoeg bij de waterkant komen.”
Nog wat gevangen die dag? “Zeker, de vangst die dag was zes forellen. Het was dan ook bij een forellenvijver.”
Tips voor vakanties als je parkinson hebt:
• Ga op reis met mensen die uw situatie begrijpen en waarop u terug kunt vallen.
• Kies een accommodatie die geschikt is voor rollator/rolstoel.
• Geef bij vliegreizen al bij het boeken aan dat uw rollator/rolstoel meereist en dat u parkinson heeft. Overleg welke hulp u nodig heeft bij de douane en om bij de gate te komen.
• Reist u met de auto? Neem actieve rustpauzes waarbij u een stukje kunt lopen.
• Kies wat u het liefste wilt doen en rust de dag erna uit – zo gaat u bewuster op vakantie.
• Doe geen dingen die teveel moeite kosten: gezelligheid en ontspannen is het allerbelangrijkste.
• Op een off-dag laat u zich rijden, op een goede dag loopt u zelf om een ijsje te halen of naar dat leuke café om de hoek.