De zomer komt eraan en de citytrips, vakanties en reizen zijn geboekt. De rollator gaat natuurlijk mee, maar op reis gaan met een loophulp heeft wel wat extra voorzorgsmaatregelen nodig. Niet alleen voor de rollatorgebruiker, maar voor het gehele reisgezelschap. Met voorbereiding vooraf, is de reis gemakkelijk te maken en komen u en uw gezelschap niet voor onverwachte verrassingen te staan.
In het dagelijks leven maakt u vaak gebruik van een loophulp, dan gaat hij ook mee op vakantie! In dit blog hebben we tien tips die u helpen om het reizen met een rollator zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Tip 1: Vertel van tevoren dat u met rollator reist
Vertel de reisorganisatie, het hotel en/of de luchtvaartmaatschappij vooraf dat u reist mét rollator. Dan kunnen ze daar rekening mee houden en het u zo makkelijk mogelijk maken. Vraag vooral ook door, zodat helder wordt waar eventuele obstakels zich bevinden: welk deel van het hotel, park of terrein is goed toegankelijk? Van welke service kunt u gebruikmaken?
Tip 2: Bereid tripjes online voor
Op de websites van musea, pretparken, dierentuinen en bezienswaardigheden staat vaak informatie voor mensen die gebruikmaken van een rollator of rolstoel. Bekijk online welke uitjes rollatorvriendelijk en goed toegankelijk zijn. Soms zijn er ook speciale wachtrijen voor mensen met een rollator of rolstoel, daar mag de eventuele begeleider ook gebruik van maken.
Online zijn er veel tips te vinden over rollatortoegankelijke trekpleisters, zo ziet u vooraf of u bijvoorbeeld gebruik kunt maken van een lift. Wanneer u Amsterdam gaat bezoeken, is Able Amsterdam zo’n handige website.
Tip 3: Kies welke rollator u meeneemt
Er zijn veel verschillende rollators die elk hun eigen voordeel hebben. Ontdek wat voor u de beste rollator is. Kijk waar u, in het dagelijks leven, maar ook op reis, het meest behoefte aan heeft.
Heeft u, na veel wandelen achter de rollator, behoefte aan een rolstoel? Dan zijn er ook modellen die een rollator en rolstoel in één zijn, zoals de Rollz Motion. Die bouwt u gemakkelijk om van rollator naar rolstoel. Zo hoeft u maar één model voor uw reis mee te nemen, dat scheelt ruimte in uw bagage.
Tip 4: Houd uw rollator heel tijdens het transport
Er is altijd een kans dat uw rollator beschadigd raakt. Bijvoorbeeld in de bagageruimte van een touringcar, achterin een taxi of tijdens vliegreizen als uw rollator meereist in het ruim. De gevolgen kunnen zijn dat uw rollator niet alleen krasjes heeft opgelopen, maar ook dat hij flink beschadigd raakt. Een stevige reishoes kan de oplossing zijn om uw rollator heel te houden. Zorg ook dat u voor de reis nog even oefent met het omdoen van uw eventuele reishoes, zo kunt u dit soepel doen en neemt dit niet meer tijd in beslag dan nodig.
Tip 5: Verzekering voor rollatorgebruikers
Is uw rollator onverhoopt toch stuk gegaan op reis? Maak foto’s van de beschadiging, zodat u deze later kunt gebruiken wanneer u contact opneemt met uw verzekeraar. Lees vooraf uw verzekeringspolis goed door om te zien wat u precies moet doen om de schade vergoed te krijgen.
Is de schade niet al te ernstig? Neem dan contact op met de leverancier van uw rollator, die kan u advies geven over mogelijke oplossingen om weer gebruik te maken van uw rollator. Kleine mankementen kunnen vaak worden opgelost door een lokale fietsenmaker.
Tip 6: Stap achterin de bus in
Wanneer u in de bus of tram stapt, is het handig om gebruik te maken van de ingang met dubbele deuren. Precies zoals mensen met een buggy doen. Deze deuren bevinden zich vaak in het midden van het voertuig en daar is vaak de ruimte om uw rollator te parkeren en om hem binnen handbereik te houden.
Tip 7: Welke is van u?
Sommige locaties hebben speciale regelingen voor mindervaliden, waardoor u uw eigen rollator achter moet laten en gebruikmaakt van een rollator die door de locatie wordt geleverd. Wanneer u terugkomt, staan vaak rijen rollators te wachten op hun eigenaar. Een foutje is zo gemaakt en een misverstand zo ontstaan. Zet daarom uw naam op die van u (het helpt ook een model te kiezen in een opvallende kleur), zodat er een kleinere kans is dat iemand, per ongeluk, met uw rollator wegloopt.
Tip 8: Neem de tijd
Zorg voor flexibiliteit in de reisschema’s, zo voelt u zich niet opgejaagd en kunt u de tijd nemen die nodig is om van plek A naar plek B te raken. Wanneer u om een bepaalde tijd een trein moet halen, zorg dan dat u ruim vooraf op het station aanwezig bent, u kunt immers altijd vertraging oplopen. Toch veel te vroeg aanwezig? Dan kunt u in alle rust nog een kopje koffie drinken en vakantiekaartjes schrijven in het stationscafé.
Tip 9: Rollator binnen handbereik
Wanneer u op reis gaat met de auto (of met de auto naar het vliegveld gaat) bewaar uw rollator dan bovenop de bagage in de achterbak. Zo is hij er makkelijk uit te pakken en altijd binnen handbereik.
Tip 10: Laat uw rollator controleren
Voordat u op reis gaat, is het prettig om uw rollator na te laten kijken door specialisten. Zij kunnen controleren of de remmen goed werken en u eventueel advies geven over veiligheidsmaatregelen voor op reis. Uw rollator moet natuurlijk altijd in topconditie zijn om u de juiste ondersteuning te geven. Onthoud dat u in het buitenland mogelijk wat voorzichtiger moet wandelen op steile of hobbelige weggetjes.
Een geschikt hulpmiddel kan het gemak en comfort tijdens uw reis enorm vergroten! Verdiep u daarom goed in wat er allemaal mogelijk is op het gebied van loophulpmiddelen. Op reis gaan mét een rollator vergt wat extra voorbereiding, maar dat is het allemaal waard. Met de juiste rollator gaat u er eenvoudiger en met meer plezier op uit.