De klinische bewijzen en inhoud voor deze casestudy zijn verzameld, ontwikkeld en geschreven door The OT Service.
Deze casestudy heeft tot doel het Person Environment Occupation Performance (PEOP) Model of Practice te gebruiken om een ergotherapiebeoordeling, interventie en aanbevelingen te onderzoeken en te reflecteren.
PEOP, ontwikkeld door Law et al., is een top-down bio-psychosociaal praktijkmodel met betrekking tot de 4 genoemde elementen.
Samenvatting van de toe te passen casus
Vincent* is een 79-jarige heer, vijf jaar geleden weduwnaar geworden en heeft de diagnose van de ziekte van Parkinson (PD). Hij is onlangs verhuisd vanuit zijn langdurige huis om dichter bij familie te zijn. Tijdens Vincents werkende carrière als tandarts heeft hij de wereld rondgereisd om les te geven en blijft hij gerespecteerd in het vakgebied.
Nu woont Vincent in een vrijstaande bungalow met twee slaapkamers en vertoont hij symptomen van de ziekte van Parkinson, zoals een gebogen houding, een uitdrukkingsloos gezicht en trage motorische coördinatie. Daarnaast heeft Vincent klachten zoals schuifelende gang en bevriezing tijdens het bewegen, met name op drempels waar veranderingen in kleur of textuur onder de voet zijn. Zijn zoon en schoondochter ondersteunen hem met zijn zorg- en transportbehoeften.
Toepassing van het PEOP-model
Persoon – Intrinsieke factoren
Vincent heeft een gebogen houding, een schuifelende gang en meldt verlies van kracht en flexibiliteit. Vincent neemt plaspillen vanwege perifeer oedeem in de onderste ledematen, wat bijdraagt aan zijn behoefte om gemiddeld 4 keer per nacht naar het toilet te gaan.
Vincent beweegt zich door het huis zonder gebruik te maken van een loophulpmiddel, hoewel hij buiten een wandelstok gebruikt voor extra ondersteuning. Dit is voornamelijk te wijten aan verminderd evenwicht, zowel dynamisch als statisch, met de onmogelijkheid om volledig bij de knieën en heupen te strekken, wat invloed heeft op de houding, met enig bewijs van dominante rechtszijdige zwakte. Hij geeft aan dat hij ‘meer zou kunnen doen als dingen niet zo lang zouden duren’. Vincent is gemotiveerd en heeft de wens om deel te nemen aan activiteiten, en beschrijft zijn toestand als frustrerend, met een gebrek aan vertrouwen om buiten te wandelen of het openbaar vervoer te gebruiken.
De overgang van zitten naar staan is uitdagend, vooral vanaf laag meubilair, en Vincent heeft zijn eigen techniek ontwikkeld om zelfstandig op te staan. Hoewel zelfstandig, brengt het een aanzienlijke valrisico met zich mee, vooral vanaf zijn bank, die de favoriete comfortabele zitplaats is.
Omgeving – Externe factoren
Vincents zoon en schoondochter ondersteunen bij schoonmaken en maaltijdvoorbereiding; aangezien Vincent nieuw is in het gebied, heeft hij nog geen sociale contacten in de buurt.
Vincent ontvangt pensioen en heeft een buspas voor gepensioneerden. Hij is huiseigenaar. De woning is een vrijstaande bungalow met twee slaapkamers op een hoekperceel. Eenmaal binnen is de woning gelijkvloers, met alleen de garage, bijkeuken en tuinen bereikbaar via trappen van variërende diepte, breedte en hoogte. Meubilair in de slaapkamer en woonkamer is zacht en laag. De badkamer bestaat uit een inloop gebogen douche, met een toilet in een hoek op 45 graden en een dubbele wastafel.
De woning heeft een goed ingerichte open eetkamer en keuken. De eetruimte is voorzien van vloerbedekking en bevat een eettafel met vier stoelen die voor Vincent een goede hoogte hebben om op te staan, hoewel ze geen armleuningen hebben die het opstaan minder uitdagend zou maken. Er is een koelkast in de keuken maar geen vriezer, die zich in de bijkeuken bevindt, bereikbaar via de garage en een reeks diepe trappen. Vincent is onlangs van deze trappen gevallen.
Er is een oprit met voortuinen; toegang tot het pand aan de voorkant is via drie gebogen geplaveide treden naar een overdekte buitenruimte. De voordeur heeft een opstaande drempel. Afgesloten tuinen aan de achterkant van de woning zijn bereikbaar via een zijpoort, of via openslaande deuren in de eetruimte of via de bijkeuken aan de achterkant van de garage. Beide toegangspunten van het pand hebben twee diepe treden tussen de deur en het grondniveau.
Beroep
Eerdere bezigheden omvatten bergbeklimmen, wandelen, reizen. Een succesvolle carrière als tandarts, werkzaam over de hele wereld. Vincent is trots op zijn carrièreprestaties.
Vincent gaat graag naar buiten, houdt altijd van avontuur, en geeft aan dat hij graag plaatsen van lokaal belang zou willen kunnen bezoeken met de bus. Vincent doucht 2-3 keer per week en wast zich dagelijks, scheert en poetst zijn tanden bij de wastafel in de badkamer. Hij kan zichzelf voorzien van drankjes, eenvoudige maaltijden en snacks. Vincent heeft de wens om te tuinieren, brengt tijd door met het kijken naar tv – meestal documentaires of avonturenshows.
Uitvoering
De prestaties van Vincent worden beïnvloed door zijn ziekte van Parkinson, met een acuut effect van het oedeem. Met de huidige symptomen, vermindering van de dagelijkse activiteit, verminderd evenwicht en vermogen, loopt Vincent een verhoogd valrisico en lijkt hij in de val-angstcyclus te zitten. Omdat hij regelmatig 8 of meer stappen moet zetten om 180 graden te draaien en een recente valgeschiedenis heeft, is Vincent begonnen zich terug te trekken uit betekenisvolle activiteiten. Dit wordt versterkt door zijn verhuizing naar een onbekend gebied, maar dat hij graag zou willen verkennen.
Er zijn geen duidelijke cognitieve beperkingen geïdentificeerd, wat aangeeft dat hij in staat is om informatie te verwerken en te onthouden, en passende antwoorden te geven
Risico’s
1.Meer valincidenten als gevolg van een combinatie van intrinsieke en extrinsieke factoren.
2.Sociale isolatie en deprivatie.
4.Beperkte onafhankelijkheid.
5.Toegenomen belasting voor de verzorger.
Aanbevelingen
Toegang en vertrek: Diverse opties bieden om risico’s bij de hoofdtoegang en secundaire toegang te verminderen, die de mogelijkheid bevorderen om zelfstandig en veilig het huis te verlaten, terwijl toegang tot de tuin, oprit en daarbuiten wordt geboden.
Mobiliteit: Proef van de Rollz Motion Rhythm om het zelfvertrouwen en daarmee de betrokkenheid bij betekenisvolle activiteiten te vergroten. Speciaal ontworpen ter ondersteuning van de symptomen van de ziekte van Parkinson, met name voor het bevriezen van het lopen, met sensorische feedback via een laserlijn, trillingen en tonen ter bevordering van continue en plaatsing van stappen.
Opstaande fauteuil: Het is belangrijk om de mechanismen van opstaan te begrijpen, en hoewel Vincent het staan kon initiëren, had hij moeite met de overgang van een 45-graden gebogen positie naar rechtop.
Resultaten
Zitplaats
Vincent kocht een opstaande fauteuil na het nemen van metingen en overleg met een zitspecialist. De stoel stelde Vincent in staat om zelfstandig en veilig op te staan, wat hem het vertrouwen gaf om de Rollz Motion Rhythm te gebruiken en deel te nemen aan dagelijkse activiteiten.
Toegang
Er werden hellingbanen geïnstalleerd bij de hoofdtoegang en een traplift bij de zijtoegang, om maximale toegang tot gemeenschappelijk vervoer, sociale activiteiten, oprit en tuin te garanderen. Dit, samen met de andere resultaten, zorgde ervoor dat Vincent kon deelnemen aan voor hem betekenisvolle activiteiten, terwijl het huis toekomstbestendig werd gemaakt voor eventuele toekomstige hulpbehoeften.
Proef van de Rollz – Motion Rhythm
Zoals gehoopt hadden de drie belangrijkste elementen van de Rollz Motion Rhythm een grote impact op de mobiliteit van Vincent:
- Laserlijn: De op de vloer geprojecteerde lijn bood een visuele aanwijzing ter ondersteuning van een langere staplengte en verminderde feedback van de drempel.
- Geluid: De metronomische piep leek de stapfrequentie te reguleren, wat resulteerde in een ritmisch, ononderbroken stap patroon.
- Trilling: De snelheid van de trilling, geleverd via de handgrepen, leek het ritme dat door het geluid werd gecreëerd, te versterken, maar werd geleverd via een alternatieve sensorische ervaring. Vincent gaf ook aan dat hij de trilling liever had wanneer hij in het openbaar was, omdat alleen hij wist dat het gebeurde.
Naast het effect op het lopen en het evenwicht werd de houding van Vincent onmiddellijk rechter, wat de staplengte vergrootte en vloeiender maakte.
Vincents zoon verklaarde dat hij zijn vader “zo al 10 jaar niet meer heeft zien staan” en zich door zijn huis bewoog zonder enige vorm van toezicht of ondersteuning, wat zijn zoon tot nu toe had moeten bieden sinds de meest recente val.
Zowel Vincent als zijn zoon vonden dat het “levensveranderend” was, omdat het gebruik van het nieuwe loophulpmiddel een meer onafhankelijke en actieve levensstijl mogelijk maakte.
Het gebruik van de Rollz Motion Rhythm heeft de cyclus van vallen doorbroken, die ontstaat door angst die leidt tot inactiviteit en een verhoogd risico, vanwege de psychologische en fysieke geruststelling die het bood. Deze toename van activiteit en zelfvertrouwen heeft een diepgaande invloed gehad op de algehele gezondheid, het welzijn en de verwachte resultaten van Vincent.
*Naam gebruikt ter illustratie